Met je spaargeld schuiven is niet eng

Als de rente bijna nul is, maakt het weinig uit bij welke bank je spaargeld staat. Maar als de rente oploopt en de verschillen groter worden, loop je veel geld mis als je kiest voor de eerste de beste bank. Zeker als je veel spaargeld hebt, loont het om over te stappen. Maar juist dan is de drempel hoog. Wie durft? 

Het heeft veel voordelen om je spaargeld onder te brengen bij een vertrouwde bank waar je ook je andere bankzaken regelt. Je kent de app en/of de website en je kunt makkelijk spaargeld overhevelen van je bankrekening naar je spaarrekening en andersom. Je weet wat je aan je bank hebt en dat kan een veilig gevoel geven. 

Op zoek naar de beste rente 

Maar als je bankiert bij een van de grote banken, ontvang je niet de hoogste rente. Onlinebanken in binnen- en buitenland hebben vaak een veel beter spaaraanbod. Ook beleggingsinstellingen doen mee in de strijd om de gunst van de spaarder. Je vindt al deze producten in ons overzicht van beste spaarrekeningen

Misschien denk je erover om je spaargeld over te hevelen naar een spaarrekening waarop je meer rente krijgt. Dat kan veel geld schelen. Stel je hebt 10.000 euro en je krijgt daarover 1 procent rente per jaar. Dat is 100 euro. Als je bij een andere bank 2 procent krijgt, ontvang je het dubbele. 

Overstappen zonder risico 

Maar wat betekent het nou echt om je hele spaarsaldo bij een andere bank onder te brengen? Wat moet je daarvoor doen? En loop je daarmee niet een groot risico? 

Voordat je een keuze maakt voor een nieuwe spaarbank, is het heel belangrijk om na te gaan of de bank valt onder het depositogarantiestelsel. 

Als de bank een bankvergunning heeft in Nederland, dan geldt het Nederlandse depositogarantiestelsel. Je weet dan zeker dat je spaargeld beschermd is tot 100.000 euro. Maar het depositogarantiestelsel geldt ook als de bank een bankvergunning heeft in een ander land van de Europese Unie. 

Heeft de bank een vergunning in een land met een andere muntsoort, dan loop je wel een risico. Als de bank omvalt, heb je je garantie alleen in de valuta van dat land. Je weet dan niet zeker of je in euro’s hetzelfde bedrag terugkrijgt als je had ingelegd. 

Check: wel of geen klantenservice?

Het is ook belangrijk om na te gaan of de spaarbank die je op het oog hebt een goede klantenservice heeft. Kun je bij de bank terecht met vragen? Is Nederlands de voertaal of communiceert de bank in het Engels? Gaat dat via een chatrobot of kun je ook chatten of bellen met een echte medewerker?

Als je onzeker bent over het overboeken van een groot bedrag, kan het fijn zijn om te weten dat je een mens van vlees en bloed kunt spreken. 

Zijn er voorwaarden? 

Ga bij een nieuwe spaarrekening niet alleen af op een hoge rente, maar kijk ook naar de voorwaarden. Soms krijg je een hoge rente alleen maar over een bepaald saldo. Over het meerdere krijg je dan een lage rente of geen rente. Of de hoge rente is tijdelijk. 

Het kan ook zijn dat je het saldo voor een bepaalde tijd moet laten staan. Of je moet een minimumbedrag inleggen. Of je moet ook een betaalrekening hebben bij dezelfde bank, waarvoor je betaalt. Of je moet een beleggingsrekening openen. Ook dat kan geld kosten. 

Hoe werkt het? 

Sparen bij je eigen bank is meestal heel eenvoudig. In de app of via internetbankieren kun je makkelijk en snel geld opnemen of inleggen. 

Bij een andere bank kan dat anders gaan. Vaak moet je een vaste tegenrekening opgeven. Dat moet een betaalrekening zijn die op dezelfde naam staat als de spaarrekening. Je kunt alleen via deze tegenrekening geld overboeken naar en opnemen van je spaarrekening. Dat kan langer duren dan een overboeking binnen je eigen bank.  

Je kunt ook sparen bij een bank in het buitenland via het spaarplatform Raisin. Daarvoor open je eerst een onlinerekening bij Raisin. Via deze rekening kun je geld overmaken naar spaarrekeningen bij banken in andere landen. 

Sparen bij een beleggingsinstelling 

Sommige beleggingsinstellingen bieden hoge rentes aan voor geld dat niet wordt belegd. Je kunt bij deze beleggingsinstellingen dus kiezen of je belegt of spaart. Alleen sparen kan ook. 

Het verschilt per beleggingsinstelling hoe de spaarrekening precies werkt. Overweeg je te gaan sparen bij een beleggingsinstelling? Zorg dan dat je antwoord hebt op de volgende vragen: 

· Word je spaargeld bij een (andere) bank ondergebracht? 

· Valt de bank waar je spaargeld is ondergebracht onder het depositogarantiestelsel? 

· Hoe werkt inleggen en hoelang duurt het? 

· Hoe werkt opnemen en hoelang duurt het? 

· Wat moet je doen om de rekening te openen? 

· Zijn er kosten verbonden aan de spaarrekening en/of de beleggingsrekening? 

Overstappen 

Heb je alles goed uitgezocht? Is de rekening geopend en heb je de toegang goed beveiligd? Dan kun je met een gerust hart je spaargeld overzetten. 

Waarschijnlijk moet je voor dit proces een paar stappen doorlopen. Eerst moet je spaargeld opnemen van je spaarrekening en op je betaalrekening zetten. Daarna kun je het geld overmaken naar de nieuwe aanbieder. Soms moet je daarna nog een handeling doen om het geld op de juiste spaarrekening te zetten. 

Zorg dat je alle stappen zo snel mogelijk na elkaar zet. Anders staat je geld langer dan nodig op een rekening zonder rente. 

Heb je last van koudwatervrees? Begin dan met een deel van je spaargeld. Als je aan je nieuwe spaarrekening gewend bent, maak je de rest over. 

(door José Mast, Spaaronline, 31 mei 2023; Foto: Shutterstock